torsdag 10 januari 2013

Vad kan man ha i kaffet som är Paleo?

Kaffe, mmm doftar underbart men smakar urk eller?

Det har jag alltid tyckt och därför började jag inte dricka kaffe lite då och då förrän i tjugoårsåldern. Började med svart kaffe och socker (kan inte förstå detta nu). Sedan blev det kaffe med mjölk men då jag inte tål laktos var det svårt att få tag i laktosfri mjölk. Försökte tvinga mig själv att dricka svart kaffe men det tar fortfarande emot på de flesta ställena. Tycker bara det smakar beskt. Men doften, mmm.

Hemma gör vi kaffe i en pressokanna vilket jag tycker gör kaffet mindre beskt, så här blir det numera någon kopp på helgen och om jag pluggar länge kan det också bli en kopp. Men dricker inte kaffe varje dag utan det kan lätt gå flera dagar utan. Dricker det mest när jag blir sugen helt enkelt. Hos svärföräldrarna som har kaffemaskin som själv maler bönor har jag däremot börjat gilla det svart så i julas blev det en del koppar. Sambon vill gärna ha en maskin men jag tycker det får vänta tills vi har mer än 18 kvm att fördela våra prylar på ;)

Denna mysiga håller kannan varm!
Så vad kan man ha i kaffet istället för mjölk om man äter Paleo?
Kokosmjölk eller äggmjölk skulle jag föreslå. Har själv inte testat hur det smakar med kokosmjölk men är det någon som gör det får ni gärna rapportera tillbaka om det var hit eller diss.

Jag kör på äggmjölk. Tidigare gjorde jag den med smör men går lika bra med kokosfett förutom att den stelnar om man sätter den i kylen. Räcker till flera koppar då jag inte har i så mycket.

Äggmjölk
1 ägg
20-25 g kokosfett
ca 2 dl varmt vatten
ev. smaksättning som kakao, vaniljpulver, kanel, kardemumma

Mixa allt med stavmixer och vips var det klart. Vet inte hur det skulle fungera med ghee men då det kan vara rester av mjölkprotein i det kan jag inte äta det just nu då jag är på prov utan. 

Vill man göra äggmjölkslatte istället så häll i ca 2 tsk pulverkaffe innan du mixar.

Testa gärna och säg vad ni tycker. Jag gjorde en sats äggmjölk med vaniljpulver häromdagen (brunt i liten glasburk, inte samma som vaniljsocker) och det var supergott!

Äggmjölk!

5 kommentarer:

 1. Är mandlar ok för dig? Annars får jag säga att jag var imponerad av mandelmjölken jag köpt till Caspian. Den ska jag testa i kaffe någon dag.

  SvaraRadera
 2. Testa kokosolja (fr Holistic, den är den godaste).

  SvaraRadera
 3. Ja jag brukar käka mandlar så har funderat på att testa att göra egen mandelmjölk men hade behövt en sådan där silpåse. Får kanske köpa färdig annars för att se om jag överhuvudtaget gillar smaken.

  Ah smart med bara kokosolja Suzan. Får testa det nästa gång det blir kaffe hemma.

  SvaraRadera
 4. Jag kör kokosolja och renat smör, det är super!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på det. Tror det är ghee du menar men enligt vad jag förstått det som är det risk att det finns mjölkprotein kvar och tyvärr kan jag inte äta det då :(

   Radera